3 tips om projectfalen to voorkomen!

 In Nieuws

3 tips om projectfalen te voorkomen

Grote veranderingen binnen organisaties worden vaak middels een projectmatige aanpak doorgevoerd. Meestal wordt dit succesvol afgerond. Jammer genoeg gaat het ook nog vaak genoeg mis. Wat je hier aan doet? En hoe je dit kunt voorkomen? Wij hebben de drie belangrijkste tips voor je op een rij gezet (gebaseerd op het artikel van Bloovi).

TIP 1: Benut best practices & lessons learned

Helaas wordt er niet of te weinig gekeken naar hoe een project is verlopen. Hierdoor wordt vaak het wiel steeds weer opnieuw uitgevonden. Ga voordat je aan je project begint eens informatie inwinnen die beschikbaar is binnen de organisatie of praat met experts buiten het bedrijf die betrokken waren bij een soortgelijk project. Je kunt namelijk veel leren van best practices en lessons learned die je goed op weg kunnen helpen bij jouw project.

TIP 2: Betrek mensen met de juiste skills bij je project

Om kwaliteit te leveren is het belangrijk dat je het juiste team samenstelt voor je project. Wat hierbij kan helpen is het definiëren van de competenties die nodig zijn voor het succesvol afronden van je project. Sta dus stil bij de selectie van je projectteam. Lees hier wat de belangrijkste competenties van leden van een projectteam zijn. Wat hier ook essentieel is, is dat je als projectmanager je teamleden gemotiveerd houdt. Overleg voldoende en investeer in informele momenten tijdens de uitvoering van je project. 

TIP 3: Definieer de scope van je project

Om een project succesvol te laten verlopen en uiteindelijk te laten slagen binnen de gestelde deadline is het van belang om een duidelijke scope te bepalen. Hoe minder tijd hierin gaat zitten, hoe groter de kans op projectfalen. Projectobjectieven, op te leveren onderdelen, beperkingen en aannames zorgen voor een verduidelijking van de scope van je project. Hiermee vergroot je de kans dus dat je project binnen de gestelde deadline en het bepaalde budget gehaald wordt. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken van projectfalen. Benieuwd wat jij vooral NIET moet doen om je project te laten slagen? Je leest er meer over op Bloovi!