Agile werken: wat is het en waarom zou jij het moeten kunnen?

 In Blog

Agile werken: wat is het en waarom zou jij het moeten kunnen?

Wist je dat Agile (werken) in maar liefst 51% van alle openstaande projectvacatures in Nederland wordt genoemd? Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, of dat nu is als projectmanager, -leider, programmamanager of bijvoorbeeld projectassistent, kan het in je voordeel werken als je bekend bent met, en eventueel gecertificeerd bent op het gebied van Agile. Dat blijkt uit een grootschalig arbeidsmarktonderzoek op het gebied van projectmanagement.

WAT IS AGILE WERKEN?

‘Agile’ betekent ‘behendig, lenig, vlug’. Het is een manier van werken die steeds meer aan terrein wint, onder andere vanwege de grote flexibiliteit die je in het project creëert.
Vaak begin je aan een project, uiteraard met doelen die zijn opgesteld op basis van wensen en eisen van de opdrachtgever. Pas aan het eind van de rit lever je het totale eindproduct op en kan het zijn dat die wensen en eisen in de loop van de tijd zijn veranderd. Het project dat je hebt gerealiseerd voldoet dan dus niet meer en is, zo zou je kunnen zeggen, geen succes.

Agile werken doe je door aan de slag te gaan met korte periodes (iteraties), van meestal twee tot vier weken. Aan het eind van zo’n iteratie lever je een deel(tje) van het totale project op en bekijk je telkens opnieuw of de doelen hetzelfde zijn, of dat er iets moet worden bijgesteld. Zo voorkom je dat je een eindproduct/-project hebt, waar de opdrachtgever eigenlijk niet (meer) op zit te wachten.

MEER DAN AGILE

Veel (project)werkgevers vinden het belangrijk dat je Agile kunt werken en het kan daarom interessant zijn om een certificaat te behalen. Agile is echter niet de enige methode voor het realiseren van projecten, ook Scrum, Lean en PRINCE2 bijvoorbeeld, zijn veelgenoemde methodes in projectvacatures. En werkgevers letten natuurlijk ook op allerlei andere dingen, zoals competenties en ervaring. In het arbeidsmarktonderzoek (Arbeidsmarktmonitor 2019) vind je alle informatie over deze selectiecriteria van werkgevers.

 

Benieuwd of jij de meestgevraagde competenties in huis hebt? Download de Arbeidsmarktmonitor.

Download de Arbeidsmarktmonitor 2019

arbeidsmonitor-long-2