Competenties leiderschap

 In Blog

Zo laat jij tijdens je sollicitatiegesprek jouw leiderschapsvaardigheden zien

Leiderschap is een van de belangrijkste competenties voor projectleiders, projectmanagers, portfoliomanagers en programmamanagers. Zij zijn verantwoordelijk voor een succesvolle afronding van het project en voor het team waarmee ze dat realiseren. Het is dan ook niet gek dat in veruit de meeste vacatures voor deze functies wordt gevraagd om ‘leiderschapskenmerken’. Het lastige is dat verschillende competenties leiderschap samen vormen. Hoe zorg je er nou voor dat je tijdens je sollicitatiegesprek goed laat zien dat jij al competenties beheerst?

Leidinggeven is eigenlijk een containerbegrip. Het bestaat namelijk uit allerlei ‘subcompetenties’. Dat maakt het ook direct zo lastig: wat bedoelt de interviewer precies als hij vraagt hoe het zit met jouw leiderschaps-skills? Onder ‘leidinggeven’ vallen competenties als delegeren, doelen stellen, motiveren en mensenkennis. Je geeft leiding aan allerlei typen mensen, en je moet goed kunnen aanvoelen hoe je moet communiceren met elk van deze mensen. We geven je drie tips waarmee je duidelijk aantoont dat het met jouw leiderschapscompetenties wel goed zit.

1. Verschillende competenties leiderschap: goed luisteren en voorbereiden

Om maar meteen met dat lastige te beginnen: hoe weet je nu wat de interviewer precies bedoelt met leidinggeven? Daar zijn twee handigheidjes voor: allereerst is goed luisteren naar de vraag en vooral naar de context van die vraag essentieel. Vaak kun je uit de aanleiding, die voorafgaat aan de vraag, wel opmaken wat ze bedoelen. En ten tweede: weet je het niet, vraag het dan gewoon! Juist door zelf aan te geven dat leiderschap complex is, laat je zien dat je begrijpt wat het inhoudt.

Daarnaast is goede voorbereiding zoals altijd het halve werk. Lees de vacature goed door en bedenk van tevoren welke soorten leiderschap en welke bijbehorende competenties je hiervoor nodig gaat hebben.

2. Lichaamstaal

Een van de belangrijkste onderdelen van een sollicitatiegesprek is je lichaamstaal. Al vanaf de eerste seconde dat je binnenstapt vertelt jouw lichaamstaal de interviewer veel. Geef hem of haar een stevige hand (maar niet knijpen!), kijk hem of haar recht in de ogen en blijf tijdens het gesprek oogcontact maken. Zak niet onderuit, niet frunniken… Toon met jouw lichaamstaal aan dat je zeker bent van jezelf. Zo straal je leiderschap uit.

3. Geef praktijkvoorbeelden

Hoe overtuig je de interviewer ervan dat jij de competenties van leiderschap hebt? Hiervoor geldt, net zoals met alle andere competenties waarvan jij zegt dat je ze hebt: toon maar eens aan. Waaruit blijkt dat jij een goede leider bent? Wat zijn situaties waarin een beroep werd gedaan op jouw leiderschap en wat was het resultaat daarvan?

Het hoeven echt niet per se projectmanagement-voorbeelden te zijn. Als je nog geen tot weinig ervaring hebt als projectmanager of projectleider, en daar juist voor het eerst naar solliciteert, kun je ook voorbeelden halen uit andere situaties. Ben je trainer van een sportclub? Ben je voorzitter van een vereniging? Ook voor dat soort rollen heb je leiderschap nodig.

Met deze tips zorg jij ervoor dat je tijdens je sollicitatiegesprek duidelijk maakt dat het wel goed zit met jouw leiderschapscompetenties. Natuurlijk zijn er nog meer aspecten belangrijk bij een sollicitatiegesprek, maar als je let op de drie genoemde voorbeelden is die droombaan toch weer een stapje dichter bij de werkelijkheid!