‘Verantwoordelijke’ projectleider: competenties die het verschil kunnen maken

 In Blog

‘Verantwoordelijke’ projectleider: competenties die het verschil kunnen maken

Vraag jij je als projectprofessional af of je wel genoeg verdient? Of verander je van projectbaan en moet je salarisonderhandelingen in? Praten over salaris met je (toekomstige) baas is lastig. Als je net begint, heb je vaak geen idee wat voor indicatie je moet geven. Als je al langer aan het werk bent, wil je er met je nieuwe baan niet op achteruit gaan, maar ja; je wil die baan toch ook wel heel graag.

Sectorafhankelijk

Een van de dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om salaris, is de sector waarin je werkt of gaat werken. Die is namelijk van grote invloed op het gemiddelde loon dat je kunt gaan verdienen.

Gemiddeld gezien wordt er in Nederland het meest verdiend in sectoren als ICT/IT, chemie – en dan vooral petrochemie – en andere industriële sectoren en in de bouw. Dat blijkt wel als je bijvoorbeeld kijkt naar de functie van projectleider: salaris exclusief vakantiegeld van een technisch projectleider lag gemiddeld per maand op € 5.696 in 2018. Zonder die specificatie zie je gemiddeld voor ‘projectleider’ salaris (ook weer exclusief vakantiegeld) van € 3.439 per maand staan. Nogal een verschil dus.

Gelukkig gaat hiermee samen dat de meeste projectfuncties zich bevinden in sectoren als ICT en de bouw. De kans is dus groot dat je als projectprofessional gemiddeld gezien in een hogere loonschaal zit. Bovendien is de situatie op de arbeidsmarkt op dit moment zo, dat er meer aanbod van, dan vraag naar banen is. Ruim 81% van de werkgevers ervaart schaarste bij het invullen van projectvacatures. Vooral in de bouw, infra, ict en industrie is dat het geval. In die sectoren kan het dus voorkomen dat lonen worden verhoogd om mensen aan te trekken.

 

Arbeidsmarktmonitor

De bovengenoemde cijfers komen uit de Arbeidsmarktmonitor. Projectbanen.nl is een online carrièrecentrum voor projectprofessionals. Je vindt hier alle projectvacatures van Nederland en alles over opleidingen, inkomen en carrière maken in het vak. Projectbanen.nl heeft een onderzoek laten doen naar verschillende trends en ontwikkelingen in het vak van projectmanagement, onder andere naar de gemiddelde salarissen van verschillende projectfuncties. Benieuwd welk salaris per maand er gemiddeld wordt verdiend door projectassistenten of programmamanagers? En wil je weten waar werkgevers salarissen eigenlijk op baseren? (Om alvast een tipje van de sluier op te richten; 96% weegt ervaring mee in hun besluit). Download dan hieronder de Arbeidsmarktmonitor.

Dankzij de informatie die je hierin vindt, ga je straks sterker je salarisonderhandelingen in, of durf je toch eens het kantoor van je baas in te lopen om te vragen om die loonsverhoging!

 

Let op: Je leest nu een verouderd artikel van Projectbanen.nl over data uit de arbeidsmarktmonitor 2018. Download de arbeidsmarktmonitor 2019 en ontdek hoe het vakgebied van Projectmanagement er momenteel uit ziet.

Download de Arbeidsmarktmonitor