fbpx

Zijn jouw competenties projectmanager-eigen of projectprofessional-eigen?

 In Blog

Zijn jouw competenties projectmanager-eigen of projectprofessional-eigen?

Als je gaat solliciteren naar een baan als projectmanager, kom je van alles tegen in vacatureteksten. Die vertellen je wat je taken en verantwoordelijkheden worden en geven je als het goed is een beeld van wat het bedrijf doet en wat daar belangrijk wordt gevonden. Daarnaast worden er verschillende competenties genoemd, waaraan een kandidaat zou moeten voldoen. Als je meerdere vacatureteksten hebt gelezen, krijg je een steeds beter beeld van welke competenties projectmanager-, projectleider of een andere projectrol-eigen zijn.

Stressbestendig

Er zijn verschillende competenties projectmanager-specifiek. Daar moet overigens wel bij gezegd worden dat de functie van projectmanager in het algemeen veel overlapt met die van projectleider en projectcoördinator. Voor bijna alle projectmanagercompetenties geldt daarom dan ook dat ze ook van toepassing zijn op die twee functies.

Er zijn verschillende competenties die projectmanagers altijd moeten hebben. Zo moeten ze goed leiding kunnen geven: je managet tenslotte een project. Je stuurt een team aan en zorgt ervoor dat het einddoel bereikt kan worden. Daarnaast moet je, of je nu aan een groot of klein project werkt, goed met deadlines kunnen omgaan en daarom stressbestendig zijn.

 

Zelfstandige projectprofessionals

Uit onderzoek van Projectbanen.nl blijkt dat er niet alleen functiespecifieke competenties zijn, maar dat er ook verschillende competenties zijn die terugkomen in allerlei soorten vacatures voor projecten. Op nummer 1 in de top 5 belangrijkste competenties staat ‘Zelfstandig’.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Arbeidsmarktmonitor, werden werkgevers ondervraagd, vacatureteksten geanalyseerd en werd gesproken met deskundigen. Een van die deskundigen, John Hermarij, is niet verbaasd over het feit dat zelfstandigheid zo hoog staat: “omdat je vaak in kleine teams samenwerkt aan één dienst of product, moet je zelfstandig jouw taak kunnen uitvoeren.” Benieuwd welke competenties de rest van de top 5 vullen? Download de Arbeidsmarktmonitor!

 

Dus ook zelfstandige projectmanagers

Ook voor de projectmanager is ‘zelfstandig’ zijn dus een belangrijke competentie. Je kunt als projectmanager je eigen taken uitvoeren zonder veel sturing. Boven je staan projectdirecteuren of project portfoliomanagers, bij wie je in principe kunt aankloppen bij grote problemen, maar zij verwachten van jou dat je zelfstandig het project leidt. Ben jij zelfstandig genoeg om projectmanager te zijn?

 

Download de Arbeidsmarktmonitor en vind nog veel meer informatie over de projectmanagement-arbeidsmarkt

Download de Top 5 van de Arbeidsmarktmonitor