Cursus Projectmanagement

Een cursus projectmanagement kan jou als projectprofessional helpen om beter te worden in je vak. Als je net begint in projectmanagement, kun je dankzij cursussen de basis van het vak leren. Als je al even bezig bent, kun je dankzij de kennis en vaardigheden die je opdoet, doorgroeien naar een nieuwe projectfunctie of jezelf versterken in je huidige functie dankzij het behalen van certificaten. Vooral certificaten op het gebied van bepaalde projectmethodes kunnen veel bijdragen aan je carrière. Je vindt op Projectbanen.nl ook een overzicht van de meest voorkomende projectmethodes. Er zijn echter honderden cursussen die je kunt volgen: hoe maak je daar nu onderscheid in? Je leest het hier.

Cursus of opleiding?

Het is goed om onderscheid te maken tussen een cursus projectmanagement en een opleiding projectmanagement. Een cursus duurt meestal enkele weken tot maximaal een jaar. Een opleiding bestaat uit allerlei cursussen en duurt gemiddeld minimaal een jaar en maximaal vier jaar. Voor meer informatie over projectmanagementopleidingen kun je terecht op de opleidingenpagina. Een opleiding is vooral zinvol als je begint in het vakgebied of als je echt iets (totaal) nieuws wil leren: een projectmanagementcursus helpt je verdiepen, kan je helpen vanuit een specifieke vakopleiding een projectprofessional te worden en draagt vaak direct bij aan de voortgang van je carrière.

Wat voor soort projectmanagementcursussen zijn er?

Er zijn allerlei soorten projectmanagementcursussen, maar grof gezegd kunnen de meeste cursussen worden onderverdeeld in de volgende drie categorieën:

  • Cursus [Projectrol]. Dit zijn cursussen die je in min of meerdere mate opleiden tot een bepaalde projectprofessional. Het komt veel voor dat projectprofessionals een reguliere, fulltime opleiding volgen in een bepaalde richting (bijv. Bouwkunde, Civiele Techniek of ICT; in deze gelijknamige sectoren zijn de meeste projectprofessionals actief). Om vervolgens in het veld van projectmanagement te gaan werken, volgen ze een ‘Cursus projectmanager’ of een ‘Cursus Project Planning’, waarin ze zich de belangrijkste vaardigheden van een rol aanleren en kennis van deze projectrol opdoen. Een overzicht van de verschillende projectrollen vind je op deze pagina.
  • Cursus [Projectmethode]. Voor veel projectfuncties wordt kennis van een bepaalde projectmethode gevraagd – en vaak ook een certificaat of andersoortig bewijs van die kennis. Om zo’n certificaat te behalen kun je cursussen en trainingen volgen. Je leert de (basis)theorie van die methode en hoe hoger het niveau, hoe groter de kans dat je die theorie ook in de praktijk moet kunnen toepassen.
  • Cursus [Projectrol] + [Projectmethode]. Een combinatie van de bovenstaande twee komt ook vaak voor. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ‘Cursus Agile Projectmanagement’. Hierbij leer je in een bepaalde projectrol te werken volgens een bepaalde projectmethode.

Wanneer volg je een cursus projectmanagement?

Als je net begint als projectprofessional of bijvoorbeeld parttime werkt, heb je wellicht de tijd om overdag een cursus te volgen. Veel cursussen zijn echter gericht op (project)professionals die fulltime aan het werk zijn. Daarom worden de meeste cursussen gegeven in de avonduren – en af en toe ook op zaterdagen. Een andere optie is een cursus van één of enkele volledige dagen; een stoomcursus (ook wel training of workshop genoemd). Dit behoort vooral vaak tot de mogelijkheden bij cursussen voor projectmethodes.

Waar volg je een cursus projectmanagement en hoeveel kost dat?

Projectmanagementcursussen (in alle drie de categorieën) kun je volgen bij allerlei instanties en er zijn ook zzp’ers die cursussen aanbieden. Vanzelfsprekend is het goed om van tevoren te checken hoe een opleiding (of opleidingsinstantie) beoordeeld wordt, maar bij bepaalde projectmethodes is dat nog belangrijker dan bij andere. Voor de Scrum-methode bijvoorbeeld bestaat er geen officiële certificeringsinstantie en mogen opleiders grotendeels zelf bepalen wat ze eisen van hun ‘studenten’. Het is dan dus extra belangrijk dat je een juiste opleider kiest en niet eindigt met een betekenisloos certificaat.

De kosten van een cursus kunnen heel erg variëren. Logischerwijs hangt dat gedeeltelijk samen met de duur van een cursus. Een cursus van een dag kost minder dan een cursus van een half jaar.