Eigenschappen projectleider: waar let jouw toekomstige werkgever op?

 In Blog

Eigenschappen projectleider: waar let jouw toekomstige werkgever op?

Er gebeurt van alles op de banenmarkt. De economie trekt aan en ruim 81% van alle werkgevers ondervindt schaarste bij het invullen van projectvacatures. Het is een gunstige tijd om als projectprofessional een baan te zoeken of van baan te veranderen: er is meer vraag naar dan aanbod van werknemers.

Het wordt voor werkgevers lastiger om heel veel eisen te stellen aan hun nieuwe werknemers: zij lopen immers het risico om niemand te vinden als ze te selectief zijn. Toch krijg je zonder goede functieomschrijving projectprofessionals die niet passen bij het project of bij het bedrijf en het is dus belangrijk dat een werkgever een goed beeld heeft van welke taken en eigenschappen projectleider-eigen zijn. Het spanningsveld zal alleen maar groter worden. Uit onderzoek blijkt namelijk onder andere dat 68% van de werkgevers inschat dat het aantal projectvacatures in 2018 zal toenemen. Vooral projectleiders (33%) en projectmanagers (20%) worden veel gevraagd.

De Arbeidsmarktmonitor

Het onderzoek waar bovenstaande cijfers uit komen, is onlangs gepubliceerd in de Arbeidsmarktmonitor: een cijfermatige analyse van het vakgebied projectmanagement. Voor het onderzoek werden ruim 300 werkgevers ondervraagd en duizenden projectvacatures geanalyseerd, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de projectmanagement-arbeidsmarkt in 2018.

Een van de onderzochte onderwerpen is selectiecriteria van werkgevers. Wat vinden zij nu echt belangrijk? Aan welke eigenschappen projectleiders moeten voldoen, varieert per specifieke functie, maar in het algemeen geven de ondervraagde werknemers aan in ieder geval veel waarde te hechten aan sociale vaardigheden. Ook praktijkervaring blijkt een belangrijk selectiecriterium te zijn.

Agile
Behalve ervaring en bepaalde eigenschappen blijkt ook het beheersen van een projectmethode als Agile je ‘aantrekkelijkheid’ als werknemer te versterken. Projectdeskundigen John Hermarij en Henny Portman zien dat met name agile steeds vaker wordt gebruikt en daarom gevraagd. Deze methode staat tegenover het ‘ouderwetse’ projectmanagement en zorgt voor betere samenwerking tussen verschillende projectteams.

Het kan dus slim zijn om een of meerdere agile certificaten te behalen. Zo steek je uit boven de concurrenten en is de kans groot dat bedrijven geïnteresseerd in je zijn: je kunt tenslotte aantoonbaar werken met de projectmethode die zij hanteren of gehanteerd willen zien worden. Weten welke selectiecriteria werkgevers nog meer hanteren? Weten welk salaris er gemiddeld voor verschillende projectrollen staat? Dat en meer lees je in de Arbeidsmarktmonitor.

 

Let op: Je leest nu een verouderd artikel van Projectbanen.nl over data uit de arbeidsmarktmonitor 2018. Download de arbeidsmarktmonitor 2019 en ontdek hoe het vakgebied van Projectmanagement er momenteel uit ziet.

Download de Arbeidsmarktmonitor