Functieomschrijving projectmanager: wat zijn de belangrijkste selectiecriteria van werkgevers?

 In Blog

Functieomschrijving projectmanager: wat zijn de belangrijkste selectiecriteria van werkgevers?

Als je op zoek gaat naar een baan, of per toeval een mogelijk interessante vacature tegenkomt, ga je natuurlijk kijken wat de baan precies inhoudt. Je leest in de vacaturetekst wat er van je wordt verwacht, wat je taken zouden zijn als je de betreffende functie gaat invullen. Ook lees je in de functieomschrijving projectmanager- of andere projectprofessional-eigen kwaliteiten en kenmerken. Die leg je naast jezelf, om te ontdekken of de baan bij je past.

Wat vindt jouw toekomstige werkgever belangrijk?

Je kunt die functieomschrijving ook bekijken vanuit de andere kant: het geeft een goed beeld van de selectiecriteria van je mogelijk toekomstige werkgever. Dat wat zij belangrijk vinden, zegt veel over het bedrijf waarin je terechtkomt. Natuurlijk zoeken ze in de eerste plaats naar ‘een projectmanager’, maar waar letten ze nu precies op? Een vacaturetekst vertelt je daar veel over. Je ziet dat in zo’n functieomschrijving projectmanager een functie blijkt waarvoor goede sociale vaardigheden zeer belangrijk zijn.

 

Sociale vaardigheden

Dat sociale vaardigheden een zeer belangrijk selectiecriterium is, wordt bevestigd in de Arbeidsmarktmonitor. Voor dit marktonderzoek van Projectbanen.nl werden onder andere ruim 300 werkgevers ondervraagd. 24% daarvan gaf aan de meeste waarde te hechten aan sociale vaardigheden.

Projectmanager is niet voor niets een leidinggevende functie, eentje waarin je veel moet samenwerken met andere projectprofessionals en waarin je ook een aantal van hen aanstuurt. Duidelijk communiceren met hen is dus een vereiste. Hoe meer teams er aan een project werken, hoe belangrijker het is dat de projectmanager er ook voor zorgt dat die teams onderling goed met elkaar communiceren.

Dat geldt overigens niet alleen voor projectmanagers. In vrijwel elke projectfunctie is het belangrijk om goede sociale vaardigheden te hebben: om te communiceren met je meerdere, met de stakeholders, met overige betrokkenen. Zonder goede communicatie is het risico op mislukking vele malen groter.

 

Arbeidsmarktmonitor

Goede sociale vaardigheden is echter niet het enige criterium voor werkgevers. Benieuwd waar zij nog meer op letten? Download de Arbeidsmarktmonitor hier en ontdek die informatie en nog veel meer interessante informatie op het gebied van projectmanagement. Op basis van een uitgebreid data-onderzoek onder ruim 120.000 projectvacatures (alle projectvacatures van Nederland zijn overigens ook te vinden op Projectbanen.nl) is er onderzocht wat het gemiddelde salaris van allerlei projectfuncties is, waar die projectfuncties zich bevinden in Nederland en nog veel meer.

 

Let op: Je leest nu een verouderd artikel van Projectbanen.nl over data uit de arbeidsmarktmonitor 2018. Download de arbeidsmarktmonitor 2019 en ontdek hoe het vakgebied van Projectmanagement er momenteel uit ziet.

Download de Arbeidsmarktmonitor