Projectmanager ICT

Op zoek naar een baan als Projectmanager ICT? Een van de grootste projectmanagementsectoren is de sector ICT. Het is ook niet voor niets de sector waar meerdere projectmanagementmethodes zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld eens aan PRINCE2: een veelgebruikte projectmethode, die ooit (in de versie PRINCE), werd ontwikkeld voor ICT-projecten.

IT of ICT?

IT en ICT zijn nauw aan elkaar verwant. De term ICT is ooit in het leven geroepen om specifiek onderscheid te maken tussen telecommunicatie (ICT) en het gehele domein van informatietechnologie (IT). De verschillen tussen ICT en IT worden echter steeds minder duidelijk, omdat ICT steeds groter wordt: er komen steeds meer telecommunicatiemiddelen bij. Er zijn dan ook bedrijven die geen onderscheid meer maken tussen de twee.

Het is goed om hier rekening mee te houden als je een baan zoekt: kijk je naar vacatures voor Projectmanager IT of Projectmanager ICT? Het is aan te raden om op beide termen te zoeken.

Takenpakket Projectmanager ICT

Een Projectmanager ICT houdt zich bezig met het realiseren van informatietechnologische en communicatieprojecten. Bij de realisatie van zo’n project moet rekening worden gehouden met een beschikbaar gesteld budget, deadlines en een set aan eisen en wensen van de opdrachtgever en eindgebruiker. Om het project voor elkaar te krijgen maakt de Projectmanager ICT een planning, stuurt hij of zij mensen aan voor de uitvoering en onderhoudt hij of zij contact met de opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Functieprofiel Projectmanager ICT

Van een Projectmanager ICT wordt in principe altijd minimaal hbo-niveau gevraagd. In veel vacatures wordt specifiek een hbo-opleiding ICT of vergelijkbaar gevraagd, of wordt er gezocht naar een kandidaat met affiniteit of ervaring met ICT.
De belangrijkste competenties voor een Projectmanager ICT zijn dezelfde als die voor een ‘algemene projectmanager’. In deze functie is het erg belangrijk om communicatief vaardig te zijn en om goed leiding te kunnen geven. Je stuurt veel mensen aan en duidelijk, gepast communiceren met die mensen en met andere betrokkenen is essentieel voor het project.

Op Projectbanen.nl vind je alle projectvacatures in Nederland. Dat betekent dat je bij ons dus ook terecht kunt voor alle vacatures voor projectfuncties in de bouw.