Projectmanagement Onderwijs

Projectmanagement komt voor in heel veel sectoren. Het zal je niet verbazen dat mensen in de bouw en IT of ICT heel vaak projectmatig werken; daar hoor je het vaakst over projecten. Maar ook in de zorg en in het onderwijs wordt heel vaak aan projectmanagement gedaan. Misschien iets minder zichtbaar, maar als je de definitie van een project bekijkt, realiseer je je dat project overal zijn. Wat doet een projectleider onderwijs? Wat is projectmanagement in het onderwijs precies? Je ontdekt het hier.

Wat is projectmanagement?

Even terug naar het begin: wat is projectmanagement ook al weer precies en wat verstaan we onder een project? Projectbanen.nl deed daar onderzoek naar. We ondervroegen ruim 200 projectprofessionals naar hun definities en legden dat naast wetenschappelijke publicaties. Zo kwamen we tot de conclusie dat projectmanagement een samenwerking is tussen teamleden om een project te realiseren. Dat project is iets met een duidelijk begin en eind, een duidelijk afgebakend resultaat dat behaald moet worden en een vooraf afgesproken hoeveelheid aan schaarse middelen (zoals geld en materialen).

Wat doet een projectleider onderwijs?

Als je bovenstaande definitie van projectmanagement en project aanhoudt, klinkt het heel logisch dat ze ook in de onderwijssector voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een nieuwe lesmethode, het curriculum samenstellen of een nieuw schoolgebouw realiseren. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de realisatie van zo’n project. Je stuurt het team aan, zorgt ervoor dat het project op tijd en binnen budget wordt opgeleverd en dat het voldoet aan de wensen van je opdrachtgever.

Sommige projectleiders onderwijs werken in vast dienstverband, bijvoorbeeld bij een hogeschool of universiteit waar heel vaak projecten moeten worden gerealiseerd. Je kunt ook op bijvoorbeeld freelancebasis worden ingehuurd voor de realisatie van één project voor een school, waarna je weer door gaat naar je volgende opdracht.

De uitdagingen van een projectleider onderwijs

Afhankelijk van het project waar je aan werkt, kom je als projectleider onderwijs allerlei uitdagingen tegen. Denk aan: leerlingen en leerkrachten die gewoon in de school aanwezig zijn terwijl je een project moet uitrollen, een universiteit met allerlei verschillende locaties door een stad of land heen, of een nog veel strakker budget dan in andere sectoren. De meeste onderwijsinstellingen mogen geen winst maken en hebben daardoor vaak nog minder ruimte dan commerciële bedrijven om over een vooraf vastgesteld budget heen te gaan. Zulke uitdagingen maken het werk van een projectleider in het onderwijs soms lastiger, maar soms ook mooier. Als het lukt om je project volgens de vooraf gestelde eisen of zelfs beter op te leveren en je weet dat leerlingen daardoor nog beter onderwijs krijgen, geeft dat misschien nog wel meer voldoening.