Projectmanagementopleidingen

Ben je op zoek naar een projectmanagementopleiding? Dan kun je niet goed terecht bij reguliere mbo-, hbo- en wo-instellingen in fulltime onderwijsverband, zoals je dat voor veel andere beroepen wel kunt. Waar dan wel? Sommige projectprofessionals vervullen een functie dankzij de ervaring die ze hebben opgedaan of dankzij opleidingen en cursussen in het vakgebied waarin ze werken. Voor de precieze informatie over de verschillende functies, kun je kijken op onze projectrollenpagina.

Toch zijn er allerlei opleidingsinstanties die projectmanagementopleidingen aanbieden, zoals NCOI, LOI en Avans. Dit zijn opleidingen op bijvoorbeeld hbo- of wo-niveau, maar die in deeltijd- of avondopleiding worden gegeven en dus minder lang duren dan een reguliere opleiding. Alles wat je wilt weten over het volgen van een projectmanagementopleiding lees je op deze pagina.

Reguliere opleidingen en projectmethodes

Het komt vaak voor dat projectprofessionals aan de slag gaan in een specifiek vakgebied, omdat ze in dat vakgebied wel een reguliere opleiding hebben gevolgd. De meeste projecten worden uitgevoerd in de bouw, techniek of ICT en daarom volgen veel projectprofessionals opleidingen als Bouwkunde of ICT. Die opleidingen volgen ze aan mbo-scholen, hogescholen en universiteiten en duren gemiddeld drie of vier jaar. Vervolgens specialiseren ze zich op het gebied van projectmanagement dankzij cursussen, minoren, extra opleidingen of door ervaring op te doen in de praktijk.

Hoe hoger de functie en hoe meer managementverantwoordelijkheden, hoe groter de kans dat je dus een managementcursus of bijvoorbeeld een minor Bedrijfskunde nodig hebt. Hoe groter de verantwoordelijkheid, hoe meer ervaring er daarnaast wordt gevraagd.

Veel bedrijven vragen daarnaast om kennis van bepaalde projectmethodes. Er zijn veel verschillende methodes, maar een aantal van de meest voorkomende zijn PRINCE2, PMI, Scrum, Lean en Agile, Ook IPMA wordt vaak in dit rijtje genoemd, al is dit geen projectmethode, maar een certificeringsmogelijkheid op basis van competenties.

Een complete projectmanagementopleiding of toch een cursus?

Wat is nu het verschil tussen een projectmanagementopleiding en -cursus? In het algemeen kun je aanhouden dat een opleiding (of deze nu fulltime of deeltijd is) gemiddeld minimaal een jaar en maximaal vier jaar duurt. Alles wat korter is, kan zowel een opleiding als een cursus zijn; het verschilt per organisatie welke term er precies wordt gebruikt. Voor meer informatie over cursussen voor projectprofessionals, kun je terecht op de cursuspagina.

Bij het behalen van een opleiding behaal je meestal een diploma, voor een cursus krijg je een certificaat. In principe geldt daarom dus dat je, wanneer je je laat certificeren voor een bepaalde projectmethode, je daar een cursus (of training) voor volgt en niet een opleiding.

Voor gepersonaliseerd advies over welke projectmanagementopleiding of -cursus goed bij jou past, adviseren we je om met bijvoorbeeld een loopbaanbegeleider te praten of bij een specifiek opleidingsinstituut te kijken. Voor alles over o.a. verschillende projectrollen én een compleet overzicht van alle projectvacatures van Nederland zit je goed bij Projectbanen.nl.