Projectmanager sollicitatie-tips: hiermee kom jij goed voorbereid voor de dag

 In Blog

Projectmanager sollicitatie-tips: hiermee kom jij goed voorbereid voor de dag

Hoe vaak je ook al hebt gesolliciteerd, hoe geweldig je cv er ook uitziet, solliciteren is en blijft altijd een beetje spannend. Wat gaan ze vragen? Heb je wel een klik met degene tegenover je? Zijn de functie en het bedrijf wel wat je ervan verwacht? Er bestaat op dit moment (zelfs ondanks corona) flinke krapte op de arbeidsmarkt voor projectmanagement.

Dat betekent dat je het als werkzoekende in veel gevallen ‘makkelijker’ hebt; je hebt vacatures voor het uitkiezen. Werkgevers moeten veel moeite doen om mensen te overtuigen bij hen te komen werken. Dat betekent echter niet dat je bij een projectmanager sollicitatie achterover kunt leunen, ‘Die baan krijg ik toch wel’. Ga je binnenkort solliciteren? Dan hebben wij hier een aantal tips voor je. Bereid je goed voor en zet je eigen lessons learned in, zodat jij straks knalt tijdens dat interview!.

Door: Laura van Moolenbroek
23 oktober 2020

Wees voorbereid op verschillende typen vragen.

Als je solliciteert naar een projectmanagementfunctie kun je in ieder geval drie type vragen verwachten:

  • Algemene vragen. Deze gaan over wie je bent, wat je werkervaring is en dergelijke. Dit kun je ook zien als de ‘standaard’ sollicitatievragen.
  • Competentiegerichte vragen. Een goede projectmanager heeft specifieke competenties nodig, zoals sterke communicatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden. Waaruit blijkt dat jij die hebt? Bedenk vast wat concrete voorbeelden, want je wordt vrijwel altijd gevraagd om voorbeelden.
    Dit geldt overigens bij alles wat je zegt in een sollicitatiegesprek. Je kunt makkelijk zeggen dat je ergens goed in bent of dat je bepaalde eigenschappen hebt, maar als je niet kunt onderbouwen waaruit dat blijkt of waarom dat is, is je statement daarover niets waard.
  • Gedragsvragen. De rol van projectmanager kent allerlei uitdagingen. Hoe ga je om met lastige stakeholders, wat doe je als een project dreigt uit te lopen? Een interviewer zal waarschijnlijk willen weten hoe jij omgaat met deze uitdagingen. Wees voorbereid op dit soort vragen.

Maak gebruik van alle kennis op het internet

Je vindt op internet allerlei lijstjes met tips voor interviewers die een projectmanager moeten aannemen. Lijstjes met vragen die ze tijdens een projectmanager sollicitatie zouden moeten stellen bijvoorbeeld. Doe er je voordeel mee! Bijvoorbeeld deze of deze.

Bereid je voor op ontbrekende functie-eisen

Zijn er bepaalde punten waarop je niet voldoet aan de vacature? Heb je minder ervaring dan gevraagd werd? Heb je geen kennis van een bepaalde tool? Of heb je nog geen ervaring met de sector waarin het bedrijf waarbij je solliciteert zich bevindt? Bereid antwoorden voor op waarom dat geen probleem hoeft te zijn.

Gebruik je eigen lessons learned

Heb je wel eens een fout gemaakt tijdens je carrière? Ben je wel eens betrokken geweest bij een gefaald project? Ieder mens maakt fouten en zeker bij projectmanagement is een succesvolle afronding niet altijd gegarandeerd. Het is natuurlijk afhankelijk van wat er precies mis ging, maar in veel gevallen geldt: stop deze ‘fouten’ niet weg, verzwijg ze niet tijdens een sollicitatiegesprek. Want: in het algemeen leren we van onze fouten en worden we daar beter door. Als jij vertelt over een belangrijke leerervaring die je daardoor hebt opgedaan, zegt dat juist veel goeds over jou als werknemer. Je bent niet alleen eerlijk, maar je toont ook bijvoorbeeld leervermogen of doorzettingsvermogen. Denk daarom eens na over welke lessen jij hebt geleerd tot nu toe. Zo haal je misschien nog iets goeds uit die mindere momenten!

Naast deze wat specifiekere tips voor projectprofessionals gelden natuurlijk ook de ‘standaardregels’ tijdens een projectmanager sollicitatie. Kom op tijd, kleed je netjes en zorg ervoor dat je goed weet wat de functie precies inhoudt en bij wat voor bedrijf je zit. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor sollicitaties!