Sollicitatietip projectmanagement: zet je mislukkingen om in sterke punten!

 In Blog

Sollicitatietip projectmanagement: zet je mislukkingen om in sterke punten!

Er gaat wel eens wat mis tijdens een project. Soms iets kleins, soms mislukt helaas het hele project. Wat doe je daarmee als je op zoek gaat naar een nieuwe baan? Verzwijg je de mislukkingen? Nee! Gebruik ze juist om je nieuwe baan in de wacht te slepen!

Laten we voorop stellen: als het volledig jouw schuld was dat meerdere miljoenenprojecten compleet in het honderd zijn gelopen, moet je je misschien afvragen of je wel het juiste beroep hebt. Maar voor de wat minder dramatische mislukkingen geldt: iedereen maakt fouten en dat is helemaal niet erg. Van je fouten kun je leren tenslotte.

Wat doe je met deze fouten als je op zoek gaat naar een nieuwe baan? ‘Verzwijgen’ is misschien je eerste gedachte. Je vertelt je mogelijke nieuwe werkgever liever over de fantastische projecten die je succesvol hebt afgerond, dan over de frustrerende, ongemakkelijke of ronduit vervelende situaties en faalmomenten.

Toch is het zeker bij projectmanagementfuncties heel interessant om juist wel over die mindere momenten te vertellen. Risico is namelijk inherent aan projectmanagement. En het is de taak van de projectmanager om die risico’s te beheersen, niet om ze te elimineren. Dat betekent dat niet álles perfect verloopt of hoeft te verlopen.

Hoe groter de projecten waar je eerder aan hebt gewerkt, hoe groter de kans dat er bepaalde risico’s of problemen zijn ontstaan tijdens de uitvoering. Vertel aan de interviewer hoe je daarmee om bent gegaan. Hoe heb je deze problemen aangepakt? Welke eigenschappen heb jij in huis die in stressvolle situaties hard nodig hebt? Laat je zien dat je klaar bent voor toekomstige uitdagingen!