Wat doet een Scrum Master?

 In Blog

Wat doet een Scrum Master?

Scrum is een projectmethode waarmee je projecten kunt realiseren. Een van de belangrijke rollen bij een Scrumproject, is die van de Scrum Master. Maar wat doet een Scrum Master nu precies?

WAT IS SCRUM?

Laten we eerst even een stapje terugdoen. Wat is Scrum ook alweer? Kenmerkend voor Scrum zijn onder andere de sprints waarin je werkt: in korte periodes (van zo’n twee tot vier weken), ook wel ‘sprints’ genoemd, ga je met je team aan de slag om een stukje van het project te realiseren. Aan het eind van die sprint evalueer je hoe het is gegaan, wat je hebt opgeleverd en wat je daarna gaat doen. 

Dacht je, toen je dit las, aan Agile? Niet zo gek, Scrum is namelijk een Agile methode. Specifiek voor Scrum, iets wat niet alle Agile methodes hebben, zijn de Daily Standups. Daarin komt het gehele team elke dag bij elkaar om, staand, te bespreken wat ze de vorige dag hebben bereikt, wat ze die dag gaan doen en welke belemmeringen of obstakels ze die dag verwachten. (Lees meer over Scrum.)

DE SCRUM MASTER: FACILITATOR

Zo’n Scrum-team is zelforganiserend en multidisciplinair. Een belangrijk teamlid van zo’n Scrumteam is de Scrum Master. De vraag ‘wat doet een Scrum Master’ wordt vaak met één woord beantwoord: faciliteren. Hij of zij zorgt ervoor dat de Scrummethode op de juiste manier en zo soepel mogelijk wordt toegepast. Daarnaast ondersteunt hij alle anderen in het team, zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. In een Scrumteam zitten ook een Product Owner en stakeholders. Tijdens de meetings tussen al deze mensen, zorgt de Scrum Master ervoor dat alles goed verloopt en dat ook die meetings volgens de Scrummethode worden gedaan.

DE KENMERKEN VAN EEN SCRUM MASTER

Door openstaande vacatures te analyseren krijgen we een goed beeld van wat er wordt gevraagd van een Scrum Master. Dat heeft Projectbanen.nl ook gedaan voor de Arbeidsmarktmonitor 2019; waarbij honderdduizenden projectvacatures in Nederland zijn geanalyseerd om een goed beeld te krijgen van de stand van zaken in het vakgebied. 

Als je in Nederland alle openstaande vacatures voor Scrum Masters bekijkt, vind je het volgende:

 • Er wordt voornamelijk gevraagd om hbo-niveau (in ruim driekwart van alle vacatures);
 • De meeste Scrum Master-banen bevinden zich in Amsterdam en Utrecht (net iets meer dan de helft van alle vacatures)
 • Het zijn in ruim 80% van alle gevallen fulltime-functies
 • Veelgevraagde competenties zijn:
  1. Coachingsvaardigheden
  2. Resultaatgerichtheid
  3. Managementskills
  4.Verantwoordelijkheidsgevoel
  5. Flexibiliteit

Daarnaast spreekt het natuurlijk voor zich dat je kennis moet hebben van de projectmethode Scrum. Er zijn allerlei manieren om je te certificeren, wat zeker in je voordeel werkt als je op zoek gaat naar een baan als Scrum Master.

Een Scrum Master heeft geen autoriteit: hij of zij is geen projectleider of projectmanager en ondersteunt het team, in plaats van daar leiding aan te geven. Dat zie je goed terug in de gevraagde competenties van deze functies. Bij projectleiders en -managers komen coachingsvaardigheden bijvoorbeeld niet voor.

WAT VERDIENT EEN SCRUM MASTER?

Naast de vraag ‘Wat doet een Scrum Master’, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat hij of zij verdient met die werkzaamheden. Ook daarvoor hebben we vacatures geanalyseerd. Het lastige is dat niet alle vacatures een te verdienen salaris vermelden en nog minder vacatures een specifiek getal noemen. Uit ons onderzoek blijkt het volgende: in zo’n 45% van de vacatures waarin een salaris is vermeld, wordt een salaris genoemd dat in de categorie € 3500,- tot € 5000,- bruto per maand ligt. De vacatures die wel een specifiek bedrag vermelden, leveren samen een gemiddelde van zo’n € 4000,- bruto per maand op. Neem je een kijkje via Google naar anderen die bedragen noemen, dan kom je uit op een vergelijkbaar gemiddelde.