Belangrijke eigenschappen projectmanager: wat moet je in huis hebben?

 In Blog

Belangrijke eigenschappen projectmanager: wat moet je in huis hebben?

Heb je wel eens gekeken welke eigenschappen projectmanager-vacatures vullen? Als je op zoek gaat naar een baan als projectmanager, dan ga je vast en zeker verschillende vacatures langs. Je leest ze, kijkt wat je interesseert en of je voldoet aan de gestelde eisen. Voor een deel gaan die eisen over dingen als opleidingsniveau en ervaring, een ander belangrijk deel van die eisen wordt gevormd door gevraagde eigenschappen en vaardigheden.

Agile eigenschappen
Een van de belangrijke eigenschappen van projectmanagers, is flexibel zijn. Dat blijkt ook uit onderzoek van Projectbanen.nl. De resultaten van dat onderzoek werden gebundeld in de Arbeidsmarktmonitor. In de top 5 van belangrijkste eigenschappen van projectprofessionals (en dus zeker ook voor projectmanagers) staat ‘flexibel’ op de derde plaats.

Voor het onderzoek werden allerlei deskundigen op het gebied van projectmanagement ondervraagd. Een van hen is John Hermarij. Hij is niet verbaasd over het feit dat flexibiliteit in de top 5 staat, omdat hij een duidelijk verband ziet met de groei van agile werken in organisaties. “Als een organisatie of je team een andere kant opgaat omdat de omstandigheden veranderen, moet je wendbaar zijn en mee kunnen gaan. In een agile wereld moet je snel kunnen schakelen.”

Projectmanager-overstijgend
Zeker ook voor projectmanagers is flexibel zijn een belangrijke eigenschap. Niet alleen omdat het takenpakket van een projectmanager heel divers is, maar ook omdat je in deze rol niet teveel op eerdere ervaringen kunt bouwen. Elk project heeft een definitief einde, daarna begin je weer aan iets nieuws. Je kunt dus niet steeds hetzelfde lijstje langslopen; elke keer moet je weer je weg vinden. Dat is een leuke uitdaging, maar het betekent ook zeker dat je flexibel moet zijn. Precies om die reden is de eigenschap flexibel zijn projectmanger-overstijgend: het geldt voor alle projectprofessionals, die allen werken met projecten met een concreet einddoel en die dus allen steeds opnieuw hun weg moeten vinden bij een nieuw project. Benieuwd welke eigenschappen verder de top 5 vormen? Download hier de Arbeidsmarktmonitor voor deze en nog veel meer interessante informatie over het projectmanagementvakgebied.

 

Let op: Je leest nu een verouderd artikel van Projectbanen.nl over data uit de arbeidsmarktmonitor 2018. Download de arbeidsmarktmonitor 2019 en ontdek hoe het vakgebied van Projectmanagement er momenteel uit ziet.

Download de Arbeidsmarktmonitor