Assistent projectleider

De assistent projectleider doet precies wat de naam van deze functie al aangeeft: deze projectprofessional assisteert de projectleider (of projectmanager) bij de uitvoering van een project. De functie wordt bij sommige bedrijven aangeduid met de term projectmedewerker of projectassistent. Er zijn nog meer projectrollen

Taken assistent projectleider

De assistent projectleider werkt gedurende het hele project nauw samen met de projectleider of projectmanagerHoe groter het project is, hoe meer hulp hij of zij nodig heeft. Elk project is anders; er zijn kleinere en grotere projecten, projecten die jaren duren en projecten die in korte tijd gerealiseerd worden, etcetera. Dat betekent dat de taken van de assistent projectleider per project verschillend kunnen zijn. Sommige assistent projectleiders zijn in vaste dienst bij een bedrijf, anderen voeren losse projecten uit en in dat geval is de kans dus nog groter dat de functie-invulling steeds iets anders is.

Toch zijn er enkele taken die vrijwel altijd terugkomen en die tot de kern van de functie assistent projectleider behoren. Dit zijn bijvoorbeeld de administratieve taken, zoals het beantwoorden van e-mails en telefoontjes en het inplannen van vergaderingen. Daarnaast is hij of zij het centrale aanspreekpunt voor zowel de andere betrokken projectprofessionals als de van buitenaf betrokkenen, zoals de opdrachtgevers. De functie van assistent projectleider komt veel overeen met die van een projectmedewerker. Ook de taken van deze twee functies zullen dus veel overeenkomen. Een uitgebreider overzicht van de taken van een assistent projectleider lees je dus bij de rol projectmedewerker.

Competenties assistent projectleider

De competenties van de assistent projectleider komen, net zoals de taken, overeen met die van de projectmedewerker en de projectassistent. De belangrijkste competenties van deze projectprofessionals zijn flexibiliteit, stressbestendigheid, ordelijkheid en goede sociale vaardigheden. De volledige lijst van gevraagde competenties is afhankelijk van het project en de precieze taken die bij de functie horen.

Opleiding assistent projectleider

Assistent projectleider is een functie op mbo-niveau. Veel assistent projectleiders volgen een reguliere mbo-opleiding in een bepaald vakgebied en gaan vervolgens aan de slag met projecten in een branche (denk aan ICT, techniek of bouw). Met behulp van cursussen en het opdoen van ervaring zijn er veel mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld naar een baan als projectsecretaris

Salaris projectmanagers
Wat verdienen projectmanagers, leiders of projectcoördinatoren?