Projectleider bij de gemeente

Projectmanagement bij gemeenten komt steeds vaker voor. Al langere tijd wordt er veel aan projectmanagement gedaan in allerlei sectoren waarvan je dat misschien niet direct zou verwachten, zoals gemeenten, maar ook de zorg en de evenementenbranche.

Is het projectmanagement?

Projectmanagement is het vastleggen van allerlei onderdelen en processen om een zo goed mogelijk eindresultaat te verkrijgen, binnen de gestelde tijd en binnen het beschikbare budget. Dat gebeurt in elke sector.

Bij veel gemeenten worden de projecten en de manier waarop ze worden uitgevoerd vaak niet als echt ‘projectmanagement’ beschouwd of zo genoemd, terwijl dat het wel is. Langzaam maar zeker komt dat besef echter steeds meer. In sommige gevallen voeren gemeenten projectmanagement zelf uit, in andere gevallen huren ze daar projectmanagementbureaus voor in. Dat kunnen externe projectmanagementbureaus zijn of bureaus die onderdeel van die gemeente zijn/worden.

Projectmanagement als bijtaak

Een grote uitdaging van projectmanagement bij gemeenten is dat, zeker wanneer projectmanagement wordt uitgevoerd binnen de gemeente (en dus niet met behulp van een extern bureau), het vaak een bijtaak is. De ambtenaren die aan projectmanagement doen, hebben meestal nog allerlei andere taken en het uitvoeren van het project krijgt daarom niet altijd genoeg aandacht of prioriteit.

Diverse projecten

De meeste projectfuncties bij gemeenten zijn functies als ‘Projectleider Gemeente’ of ‘Projectmanager Gemeente’. Deze projectprofessionals geven leiding aan een team, dat er gezamenlijk voor zorgt dat er één of meerdere projecten tegelijk worden uitgevoerd. Lijkt het werken als projectprofessional bij een gemeente jou wel wat? Het is een erg veelzijdige baan, omdat projecten vaak heel divers zijn. Ze kunnen betrekking hebben op de openbare ruimte, milieu, bouw, infrastructuur, financiële dienstverlening, het invulling geven aan beleidswijzigingen.

Er zijn ook functies voor projectleiders of projectmanagers die zich specifiek met één van deze onderdelen bezighouden. In die gevallen wordt er vaak  achtergrondkennis van dat onderdeel gevraagd. De werkzaamheden van een Projectleider Gemeente zijn niet zo verschillend van een projectleiderfunctie in een andere sector.

Functieprofiel Projectleider Gemeente

Meestal wordt wo-denkniveau gevraagd, al komt hbo-denkniveau ook voor. Als het gaat om een hbo-functie, wordt er meestal wel extra veel ervaring gevraagd. Bij gemeenten zijn er veel junior- en seniorfuncties. Dat betekent dat je als minder ervaren projectprofessional ook zeker aan de bak kunt en dan wordt geadviseerd en gemanaged door een senior.

Belangrijk voor een Projectmanager of Projectleider Gemeente zijn communicatieve vaardigheden en het goed kunnen nemen van beslissingen.

Op Projectbanen.nl vind je alle projectvacatures in Nederland. Dat betekent dat je bij ons dus ook terecht kunt voor alle vacatures voor projectfuncties bij gemeenten in Nederland.