Projectleider Installatietechniek

De sector installatietechniek is breed en nauw verbonden met onder andere de sectoren bouw en industrie. Het is een van de sectoren waarbinnen projectmanagement het meest voorkomt. Hierbij horen ook bouw en ICT. Het draait bij projectmanagement in installatietechniek vooral om de installatie van verwarmings-, gas-, water- en luchtbehandelingssystemen. Ook elektrotechnische en werktuigbouwkundige systemen en installaties worden soms tot dit vakgebied gerekend.

Een belangrijk onderdeel van installatietechniek is het onderhouden van installaties. Als Projectleider Installatietechniek kunnen daarom grote of kleine onderhoudsprojecten ook zeker tot je takenpakket horen.

Taken van de Projectleider Installatietechniek

De taken en verantwoordelijkheden van een Projectleider Installatietechniek (deze functie wordt ook wel ‘Projectmanager Installatietechniek’ genoemd, omdat de functies van projectmanagers en projectleiders grotendeels inwisselbaar zijn), zijn voornamelijk het opzetten, plannen en (begeleiden bij het) uitvoeren van een succesvol project. Hierbij moet rekening worden gehouden met de beschikbare schaarse middelen: wat is het budget, binnen welke tijd moet het project worden gerealiseerd, met hoeveel mensen en wat zijn de eisen van de opdrachtgever?

Afhankelijk van de grootte van het project krijg een projectleider bij deze taken wel of geen hulp van bijvoorbeeld een projectplanner of een projectcontroller.

Opleidingsniveau

Het opleidingsniveau dat gevraagd wordt in vacatures voor een Projectleider Installatietechniek kan zowel mbo-, hbo- als wo-niveau zijn. Er zijn namelijk ook opleidingen in de richting installatietechniek op al deze niveaus. Je kunt hierbij denken aan de opleidingen mbo Installatietechniek, hbo Werktuigbouwkunde of wo Hogere Installatietechniek. Vast staat in ieder geval dat je voor het overgrote deel van de vacatures een opleiding in deze richting moet hebben gevolgd en vaak vraagt men ook om ervaring in het vakgebied. Daarnaast worden kennis en diploma’s van bepaalde projectmethodes regelmatig als vereiste of gewenste aanvulling genoemd.

Belangrijke competenties

Het hebben van (bouw)technisch inzicht is belangrijk voor een Projectleider Installatietechniek. Verder gelden vooral de competenties die voor projectleiders en projectmanagers in alle sectoren belangrijk zijn, zoals goede communicatieve vaardigheden en resultaatgerichtheid.

Op Projectbanen.nl vind je alle projectvacatures in Nederland. Dat betekent dat je bij ons dus ook terecht kunt voor alle vacatures voor projectfuncties in de installatietechniek.