Projectmanagement Bouw

Een van de sectoren waarin projectmanagement het grootst is, is de bouw. Dat betekent dat er in het algemeen veel vacatures zijn voor functies als ‘Projectleider Bouw’ en ‘Projectmanager Bouw’. De bouwsector is breed: het kan gaan om projecten in de woning- of utiliteitsbouw, maar ook om projecten in de bouwnijverheid, grond-, weg- en waterbouw of bijvoorbeeld werktuigbouwkunde. Ook installatietechniek is verwant aan de bouw. Alles wat je wilt weten over projectmanagement Bouw lees je op deze pagina.

Taken van een Projectleider Bouw

De precieze taken en verantwoordelijkheden van een Projectmanager of Projectleider Bouw zijn afhankelijk van allerlei factoren, met name de subsector van de bouw waarin hij of zij werkzaam is (bovengenoemde nijverheid, utiliteit, etc.). In het algemeen kun je echter stellen dat projectmanagement in de bouw draait om het realiseren van een project, met alle aspecten die daarbij horen: financiële, technische en organisatorische aspecten, planning en kwaliteitseisen. Het doel is om binnen het beschikbare budget en binnen de gestelde termijn een project op te leveren dat voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgever.

Opleidingsniveau Projectleider Bouw

Als je kijkt naar vacatures voor de functies Projectmanager Bouw of Projectleider Bouw dan zie je dat er meestal hbo-niveau wordt gevraagd. In sommige gevallen is het alleen hbo-denkniveau, in andere gevallen wordt er gevraagd van sollicitanten dat ze een hbo-opleiding Bouwkunde, Civiele Techniek of bijvoorbeeld Bouwtechnische Bedrijfskunde hebben gevolgd. Vaak staat er ook ‘een relevante afgeronde opleiding’ als eis.

Competenties en belangrijkste eisen voor projectmanagement bouw

Communicatief vaardig en resultaatgericht zijn twee belangrijke competenties van projectleiders en -managers in de bouw. Communicatief vaardig is essentieel omdat je leiding geeft aan een team van projectprofessionals, waarmee je goed moet kunnen communiceren. Je moet echter ook communiceren met stakeholders, opdrachtgevers en jouw leidinggevenden. Meestal werkt een projectleider of projectmanager bij een bouwbedrijf.

Resultaatgericht is belangrijk omdat bouwprojecten duidelijke deadlines en duidelijk gestelde doelen hebben. Jouw streven is om die doelen te bereiken. De belangrijkste eisen die echter worden gesteld aan een Projectmanager of Projectleider Bouw zijn de bouwachtergrond en (bouw)technisch inzicht. Of die nu verkregen zijn dankzij de gevolgde opleiding of door ervaring op te hebben gedaan in het vakgebied.

Op Projectbanen.nl vind je alle projectvacatures in Nederland. Dat betekent dat je bij ons dus ook terecht kunt voor alle vacatures voor projectfuncties in de bouw.