Projectmanagement Zorg

De realisatie van een project in de zorg is net zo goed projectmanagement als de realisatie van projecten in andere sectoren. Toch is projectmanagement in de zorg een bijzonder soort projectmanagement. Niet alleen de realisatie van het project staat voorop, maar vooral ook het zo goed mogelijk blijven bieden van zorg aan patiënten is belangrijk. Tijdens de realisatie van een zorgproject moet de Projectmanager of Projectleider zorg waarborgen en ervoor zorgen dat dat niet stil blijft liggen of (te veel) verstoord wordt.

Tijdens veel projecten in andere sectoren is de voornaamste focus die van het realiseren van het project op zo’n manier dat aan de eisen van de opdrachtgevers wordt voldaan en dat de grenzen van budget en tijd niet worden overschreden. Dat maakt projectmanagement in de zorg een bijzondere vorm van projectmanagement.

Andere primaire werkzaamheden

Steeds meer ziekenhuizen, maar ook andere zorginstellingen gaan projectmatig werken. Veel mensen doen het project echter ‘ernaast’: ze hebben andere primaire werkzaamheden. Dat betekent aan de ene kant dat het project niet hun volledige focus heeft. Aan de andere kant is het juist ook heel belangrijk dat ze echt in de zorg werken. Zorgprojecten worden namelijk meestal ingevoerd binnen een bestaande organisatie. Dat betekent dat je rekening moet houden met allerlei contextuele factoren. Je kent die factoren het beste als je zelf ook werkzaam bent in de zorg. Er zijn bovendien allerlei partijen betrokken die andere belangen en prioriteiten hebben. Verplegers en artsen hebben een ander belang omtrent de zorg dan de zorgverzekeraars en het bestuur van het ziekenhuis bijvoorbeeld. Al die belangen moeten worden meegenomen in de realisatie van een project.

Als je wel volledig als Projectleider Zorg aan de slag gaat en geen overige werkzaamheden hebt, is het om bovenstaande redenen dan ook een groot voordeel en vergroot het je baankansen aanzienlijk als je eerdere ervaring in de zorg hebt.

Agile en andere projectmethodes

Naast ervaring hebben met het werken in de zorg, is het als Projectmanager Zorg ook bij veel vacatures belangrijk dat je kennis hebt van een of meerdere projectmethodes. Zo’n methode vergemakkelijkt het uitvoeren van het project aanzienlijk. Een goed voorbeeld hiervan, maar zeker niet de enige geschikte projectmethode voor zorgprojecten, zijn de agile(gerelateerde) methodes. Die delen het project op in fases, waardoor je het project kunt uitvoeren in overzichtelijke stukken. Zo ben je ‘agile’ (wendbaar) en dat is zeker in de zorg belangrijk.

Op Projectbanen.nl vind je alle projectvacatures in Nederland. Dat betekent dat je bij ons dus ook terecht kunt voor alle vacatures voor projectfuncties in de zorg.