Projectmanagement boeken

Als je voor projectmanagement boeken zoekt, vind je er talloze: in het Nederlands, Engels en natuurlijk nog allerlei andere talen. Boeken van het gehalte ‘… voor Dummies’ tot boeken voor ervaren projectmanagers die zich willen specialiseren. Boeken die specifieke casussen ten tonele brengen en boeken die algemene theorieën bespreken. Het is vanzelfsprekend afhankelijk van je projectrol en de informatie die je zoekt, welk boek het meest geschikt of interessant is. Om je op weg te helpen, vind je hier tips en een handige lijst met goede projectmanagementboeken.

Projectmanagement boeken: waar koop je ze?

Projectmanagement boeken kun je op allerlei manieren bemachtigen. Je kunt natuurlijk een willekeurige boekhandel inlopen en hopen dat ze op zijn minst een paar titels hebben, maar het zijn in het algemeen niet altijd bestsellers die overal liggen. Gelukkig zijn er allerlei manieren via internet om projectmanagement boeken te bemachtigen.

 • Je kunt terecht bij algemene of particuliere verkopers en zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die vaak een groter aanbod hebben. Als je bij bol.com ‘projectmanagement’ intypt, krijg je ruim 300 resultaten en ‘project management’ (met spatie dus) levert zelfs ruim 6000 resultaten op. Hier zitten overigens wel dubbelingen in en boeken die over bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling (realisatie van je ‘persoonlijke project’ dus) tussen. Op Amazon zijn zelfs meer dan 8000 resultaten te vinden.
 • Om te voorkomen dat je alle niet-relevante resultaten moet doorspitten (zoals persoonlijke ontwikkelingsboeken), kun je ook terecht bij specialisten. Van Haren Publishing bijvoorbeeld is een boekhandel die is gespecialiseerd in onder andere IT-management, businessmanagement en projectmanagement. Ze hebben daar dan ook een ruim assortiment aan projectmanagement boeken. Van Haren Publishing werkt samen met de online boekhandel managementboek.nl. Ook via deze website kun je veel relevante titels bemachtigen.
 • Als je op zoek bent naar boeken om je kennis over een bepaalde projectmethode te vergroten of om je voor te bereiden op een projectmethode-examen, kun je vaak terecht bij de opleidingsinstanties zelf.
  • Als je een IPMA-examen gaat doen, kun je via de IPMA-website zelf allerlei boeken aanschaffen, die je specifiek en uiterst volledig voorbereiden op het examen op het niveau dat je wilt behalen. In het geval van IPMA worden de boeken overigens aangeboden in samenwerking met Van Haren Publishing.
  • Bij PMI kun je ook op de PMI-website zelf terecht voor allerlei publicaties, maar omdat het een niet-Nederlands instituut is, kan het soms voordeliger zijn om de PMI-boeken toch bij een Nederlandse leverancier te bestellen.

Projectmanagementboeken: waar te beginnen?

Voor alle projectgerelateerde onderwerpen zijn er allerlei mogelijkheden om boeken te bestellen. Soms zul je zelf op zoek moeten gaan, maar als je een cursus of opleiding hebt gevolgd, is de kans groot dat je van je opleiders ook bepaalde boeken moet aanschaffen of aangeraden krijgt.

Er zijn ontzettend veel projectmanagement boeken. Er bestaan ook allerlei lijstjes, met een ‘top x beste projectmanagement boeken’ en welk lijstje nu het beste of het meest volledig is, is lastig te zeggen. Toch is het opvallend dat een aantal titels regelmatig terugkomt in die lijstjes. Een kleine selectie van die veel voorkomende titels:

 1. Projectmanagement, Roel Grit (Noordhoff Uitgevers). Dit boek bespreekt de theorie achter projectmanagement, maar richt zich vooral op de praktijk. Het is een zeer volledige introductie in de wereld van projectmanagement en wordt veel gebruikt binnen opleidingen.
 2. Making Things Happen: Mastering Project Management, Scott Berkun (O’Reilly Media). Dit boek, geschreven door de projectmanager van onder andere Internet Explorer, draait om de strategie en filosofie uit praktijkcases.
 3. Project Management: Absolute Beginner’s Guide, Greg Horine (Pearson Education). In dit boek wordt stap voor stap doorgesproken hoe je een project zou kunnen uitvoeren en het tot een succesvol einde zou kunnen brengen. Het is niet ‘de’ manier, maar wel een zeer volledige.
 4. The Machine That Changed The World, James Womack & Daniel T. Jones (Free Press). Dit is het eerste echte boek over het Toyota Production System en het Lean gedachtegoed.
 5. Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement, Ariane Moussault e.a. (Van Haren Learning Solutions). Dit boek biedt, zoals de titel al wel aangeeft, hulp bij het overzien van verschillende projectmethodes.