Lean werken: ga voor waarde, voorkom verspilling

 In Blog

Lean werken: ga voor waarde, voorkom verspilling

Lean werken wordt veel toegepast binnen projectmanagement. Het is een projectmethode die zich richt op het creëren van waarde en het voorkomen van verspilling. Dat eerste deel klinkt waarschijnlijk vanzelfsprekend, dat tweede wellicht al iets abstracter. Het gaat erom dat je die waarde (voor de klant, je opdrachtgever) realiseert met zo min mogelijk inspanning, door zo efficiënt mogelijk te werken. Op die manier ‘verspil’ je dus geen geld, tijd, mankracht, etc.

TOYOTA

Hoewel Lean werken al honderden jaren wordt toegepast, wordt deze methode voornamelijk in verband gebracht met Toyota, de Japanse autofabriek die de Lean filosofie structureel toepaste en er de methode van maakte zoals we die nu nog kennen. Meer informatie over de werkwijze en geschiedenis van Lean vind je hier. Wist je dat Lean (werken) op plaats drie staat als het gaat om meest genoemde projectmethodes in alle openstaande projectvacatures in Nederland? Nog vaker worden Scrum en Agile werken gevraagd door werkgevers.

ARBEIDSMARKTMONITOR

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het zeker helpen om een certificaat te behalen op het gebied van een van deze of meerdere projectmethodes. Voor Agile werken geldt zelfs dat in meer dan de helft van de vacatures wordt gevraagd om kennis of certificering. Daarnaast zijn er nog vele andere dingen waar werkgevers op letten. In de Arbeidsmarktmonitor, een groot arbeidsmarktonderzoek over het vakgebied projectmanagement, zijn deze selectiecriteria in kaart gebracht. Ook lees je er over de gemiddelde salarissen die projectprofessionals verdienen en plaatsen waar je de meeste vacatures kunt vinden.

Benieuwd hoe het vakgebied ervoor staat en welke informatie jou nog verder kan helpen als je op zoek bent naar een nieuwe baan of je wilt ontwikkelen in het vakgebied? Download de arbeidsmarktmonitor!

Download de Arbeidsmarktmonitor 2019

arbeidsmonitor-long-2