Hoe werkt scrum? Alles wat je wilt weten!

 In Nieuws

Scrum methode: de sleutel tot succes in productontwikkeling

Scrum staat bekend als een populaire en efficiënte methode die in veel organisaties over de hele wereld gebruikt wordt. Naast de ontwikkeling van software, waar Scrum oorspronkelijk voor bedacht is, is het nu voor vele projecten toepasbaar. De Scrum methode valt onder de ​​Agile aanpak. Scrum heeft enkele unieke kenmerken waardoor het veel wordt toegepast. Maar hoe werkt scrum eigenlijk? Alles over deze methode lees je in deze blog.

Succes van de Scrum methode

De meest bekende onderdelen van Scrum zijn voor veel mensen: sprints, voortgang weergave, burndown-diagram en de dagelijkse bijeenkomsten. Er zijn echter nog wel meer kenmerken waar Scrum zijn populariteit aan te danken heeft. Al deze kenmerken ontdek je hieronder.

Hoe werkt Scrum?

De Scrum methode herken je aan de volgende 7 kenmerken:

1. Scrum in sprints
Scrum stelt vanwege de continu veranderende ontwikkelingen binnen het project sprintsessies voor. Een Scrumteam wordt verdeeld in kleinere teams variërend van 3 tot 9 personen. Samen werk je aan een gemeenschappelijk doel voor één tot twee weken.

2. Voortgang weergave als energiebooster

Een Scrumbord laat de voortgang van alle werknemers zien. Nu ieders werk zichtbaar is, kan dit langzame werknemers motiveren om sneller te werken, maar ook de actieve werknemers aanmoedigen om hun tempo voort te zetten.

3. De burndown-diagram: toont het resterende werk aan
De Scrum methode stelt dat er elke week een ‘burndown’-diagram wordt gemaakt. Je hebt zo een overzicht van de ‘ideale lijn’ en ‘resterende werk lijn’. De ideale lijn geeft het aantal punten aan dat per dag uitgevoerd moet worden om op schema te blijven. De grafiek geeft het aantal resterende werkdagen aan en de hoeveelheid werk in afwachting op de assen.

4. Effectieve en nauwkeurige vergaderingen
Dailly stand-ups zijn kenmerkend voor Scrum. De effectiviteit zit in het dagelijks kort vergaderen van ongeveer 10 tot 15 minuten. Zo blijft  het team op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Uiteraard zijn de korte bijeenkomsten ook bedoeld om elkaar te helpen bij (verwachte) problemen binnen het ontwikkelproces.

5. Inspelen op flexibiliteit
Inspelen op veranderende situaties door continue aanpassingen maakt Scrum tot een flexibel toepasbare methode bij productontwikkeling. Vooraf kun je wel een planning maken, maar er kunnen zich allerlei onverwachte zaken voordoen en de wensen van de opdrachtgever kunnen met de tijd veranderen. Het is dan handig als je met een methode werkt waarbij hier rekening mee gehouden kan worden.

6. Hoge mate van klantbetrokkenheid

Scrum is gebaseerd op Lean en richt zich op het behalen van maximale waarde en zo min mogelijk verspilling van onnodig werk. Tijdens het gehele proces van doorontwikkeling is samenwerking ontzettend belangrijk. Scrum creëert een hoge mate van klantbetrokkenheid door het continu afleveren van kleine resultaten tussentijds en het contact gedurende het ontwikkelproces te behouden.

7. Behouden van focus en structuur tijdens het project

Bovenal ligt de focus op het afleveren van een werkend product aan het einde van de productontwikkeling. Door gestructureerd te werken en ruimte open te laten voor veranderingen maakt Scrum een methode die al veel gebruikt wordt bij projecten.

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag ‘Hoe werkt Scrum’. Pas jij de Scrum methode al toe tijdens projecten? Scrum staat op de tweede plek van de meest gebruikte en populaire methodes.