Het Agile Manifesto: lessen van het afgelopen jaar

 In Nieuws

Het Agile Manifesto: lessen van het afgelopen jaar

Komende maand is het precies negentien jaar geleden dat het Agile Manifesto werd gepubliceerd. En dus ook precies een jaar geleden dat het manifest volwassen werd. Hoewel het ons vakgebied veel goeds heeft gebracht, is Agile werken geen magische oplossing voor al je problemen of een garantie voor succes. Dat ziet ook Michael Levine, van The Enterprisers Project. Hij zette de belangrijkste lessen die hij het afgelopen jaar leerde met betrekking tot Agile op een rijtje.

Dat Agile en Scrum niet hetzelfde zijn, blijkt ook wel uit dit stuk. Maar of je nu aan de slag gaat met scrum, Kanban of welke andere Agile manier van werken dan ook, je kunt niet effectief werken zonder planning. En dat is iets wat veel mensen lijken te vergeten. Misschien ook niet zo gek, want in het manifest staat: “Responding to change over following a plan”. Dat betekent echter dat kunnen inspelen op veranderingen belangrijker is dan de planning, niet dat planning niet belangrijk zou zijn.

Verder benadrukt Levine het belang van face-to-face communicatie, echt bij elkaar zijn, zoals ook in het Manifesto wordt aangegeven: “The most efficient and effective method of conveying information to and within a development team is face-to-face conversation.” Dat betekent overigens niet dat iedereen altijd bij elkaar moet zijn; afgevaardigden die de teams goed representeren kunnen de verantwoordelijkheid op zich nemen.

De laatste les die Levine heeft geleerd is dat organisatorisch leiderschap essentieel is. Iemand die zorgt dat het team goed samenwerkt, de teamleden met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat het team bestaat uit mensen met alle benodigde competenties.

Wil je meer weten over het Agile Manifesto en de lessen die Levine geleerd heeft? Je vindt het artikel hier:

agile manifesto