Projectmanagement certificering: wat heb je eraan?

 In Blog

Projectmanagement certificering: wat heb je eraan?

Het lijkt in sommige sectoren wel alsof iedereen ineens agile werkt. Zijn al die mensen dan ook agile gecertificeerd? Waarschijnlijk niet. In een blog op projectmanagement-training.nl vertelt Wouter Baars dat hij op een congres over “Scaling Agile” allerlei agile consultants vroeg of ze zelf een certificaat hadden. Geen enkele ondervraagde antwoordde bevestigend. Wat is dan het nut van projectmanagement certificering? Heb je het dus niet nodig? Zeker wel! We leggen je uit waarom.

Door: Laura van Moolenbroek
18 september 2020

De twee belangrijkste voordelen van jezelf laten certificeren zijn dat dat in het algemeen hogere salarissen oplevert en dat je een grotere baankans hebt. Uit onderzoek van GPM bleek bijvoorbeeld dat de salarissen van projectmanagers met agile certificaten in Duitstalige landen aanzienlijk hoger liggen dan die van ‘gewone’ projectmanagers. Allerlei andere onderzoeken bevestigen dat ook voor andere methodes, zoals IPMA, Lean en Scrum.

In een groot deel van de op dit moment openstaande vacatures voor projectfuncties wordt gevraagd naar kennis of certificering op het gebied van één of meerdere projectmethodes. Je kunt ‘kennis’ hebben van een methode, maar hoe toon je dat aan? Met een certificaat heb je aantoonbaar bewijs. Er zijn dan veel meer vacatures waar je op kunt solliciteren en de kans dat je wordt aangenomen wordt groter, omdat je een streepje voor hebt op je niet-gecertificeerde concurrenten.

Andere voordelen
Een ander voordeel van sommige projectmanagement certificeringen is dat je tijdens het certificeringsproces je netwerk vergroot. Dat is wel afhankelijk van de manier waarop je jezelf certificeert natuurlijk, er zijn ook veel instanties die individueel certificeren. In de huidige coronacrisis gaat er bovendien veel meer online, waardoor dat al helemaal lastig wordt.

Daarnaast zorgt een certificaat voor sommige professionals voor meer zelfverzekerdheid en is het een mooie manier om je competenties en vaardigheden te ontwikkelen. Ook leer je bij certificeringen waar een assessment aan vast zit veel over je eigen aanpak en krijg je inzicht in wat je beter kunt doen. Je werk beter doen, is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de organisatie waarvoor je werkt en natuurlijk voor je klanten.

Waar je op moet letten
Er zijn certificaten waarbij je alleen een examen moet doen met toetsvragen. Je kunt nog zo hard studeren en alles uit je hoofd leren, maar dat wil nog niet zeggen dat je daadwerkelijk goed in staat bent om de methode toe te passen in de praktijk. Niet alle certificaten zeggen dus evenveel over jouw kunnen als projectprofessional. Bovendien kun je voor sommige projectmethodes een certificaat halen binnen enkele dagen en ben je voor andere maanden bezig. Dat het resultaat (d.w.z. jouw competenties en kennis) aan het eind van deze beide typen verschilt, spreekt voor zich. Daarnaast moet je goed kijken naar de branche waarin je werkt of wilt gaan werken. In sommige branches wordt veel met PRINCE2 gewerkt, in andere vrijwel niet. In een agile omgeving heb je weinig aan een PMI-certificaat. Let daarom op het soort projectmanagement certificering dat je kiest, zodat je eindigt met een certificaat dat jou als projectprofessional echt beter maakt en waarmee je ook nog eens mooi kunt profiteren van de hierboven genoemde voordelen.

PS: De blog van Wouter Baars lees je hier.